Hoe blijf je in het hier en nu

Veel mensen die ik coach hebben een verlangen om in het hier-en-nu te zijn. 

Misschien herken je dat gevoel. Maar hoe ‘kom’ je in het hier-en-nu? Wat als je de ervaring hebt dat je vooral in je hoofd zit, en je gedachten je een vol hoofd geven? Verderop geef ik je 7 simpele tips die je kan doen als start om meer in het moment te blijven. 

Achteruit en vooruit denken

Wij mensen zijn de enige diersoort die kunnen piekeren. We kunnen steeds weer nadenken over dingen uit het verleden, of wat er mogelijk mis kan gaan in de toekomst. Kortom, we denken vaak achteruit of vooruit en missen daardoor het moment. Terwijl er in het moment-van-nu heel vaak niets mis is. De schoonheid van het leven zit vaak juist in het hier. Het zijn de beren die we op de weg zien die maken dat we uit ons lichaam en in ons hoofd gaan zitten. Dieren kennen die ervaring niet (of althans, het is nog niet ontdekt). Die zijn volledig in het hier en nu. Hoe kunnen wij mensen daar wat dichterbij komen?

Contact met het lichaam verliezen

Eerst even, hoe komt het nou dat we zo weinig in het nu zijn? We zijn tegenwoordig vaak zo druk bezig dat we het contact met ons lichaam verliezen. We rennen van afspraak naar afspraak, scrollen door social media tijdens het eten en werken tot laat in de avond door. Door deze constante rush raken we steeds verder verwijderd van het hier en nu.  Je merkt niet meer, of pas heel laat,  op wat er in je lichaam gebeurt. Omdat we ons vaak weinig momenten gunnen waarin we even helemaal niets doen. Op naar de volgende adrenaline prikkel. Terwijl juist je lichaamsbewustzijn je helpt om hier te zijn. 

Dat gebrek aan bewustzijn van ons lichaam kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie. Wanneer we ons te veel richten op wat er om ons heen gebeurt, negeren we de signalen die ons lichaam ons geeft. We eten bijvoorbeeld te snel en negeren onze verzadiging, waardoor we onszelf overeten. Of we zitten zo lang achter onze computer dat we geen pauzes nemen en onze rug en nek verkrampt raken.

De 7 tips die ik je geef raken aan mindfulness oefeningen. Ze helpen je om weer in contact te komen met je lichaam en het hier en nu. Zelf doe ik ze ook vaak, bijvoorbeeld als ik te lang verdwaald ben in de computer. Je kunt ze overal (nou ja bijna overal ha ha) en altijd tussendoor doen:

7  tips

  • Raak je eigen lichaam aan door er bijvoorbeeld op te kloppen, of in je armen en benen te knijpen. Dat klinkt misschien gek, maar het brengt je echt terug in dit moment.
  • Neem regelmatig een korte pauze, en wordt je bewust van je ademhaling. 2 minuten is al genoeg. Of ga vertragen in je bewegingen.
  • Observeer je gedachten alsof het wolkjes aan de hemel zijn. Ze drijven voorbij en je hoeft niet mee te gaan in het verhaal.
  • Spring een poosje op een neer in een ‘schuddende beweging’. Dat helpt mij altijd! Osho heeft hier mooie bewegingsmeditaties over.
  • Ga dansen op mooie, fijne, heftige of juist gevoelige muziek. Vaak weet je wel wat je nodig hebt.
  • Richt je een paar minuutjes op je omgeving met je zintuigen. Ruik de geuren, voel de omgevingstemperatuur, hoor de vogels of zelfs de auto’s.
  • Next level: start met mindfulness-oefeningen. Dit kan door bijvoorbeeld tijdens een wandeling bewust te zijn van onze omgeving en onze ademhaling, of door yoga te doen en ons te concentreren op de sensaties in ons lichaam. Een app die ik altijd gebruik is Insight timer, je vindt er allerlei fantastische gratis meditaties.
 

Soepele aandacht bij je lichaam

 

De tips maken hopelijk ook duidelijk dat je niet meteen stil op de bank hoeft te gaan zitten om je lijf weer te ervaren. Dat vinden veel actiemensen (waarvan ik er ook eentje ben) ook vaak te moeilijk. Rustig vertragend bewegen, de  aandacht ook een beetje bij je lichaam houden terwijl je iets aan het doen bent, je zintuigen bewust gebruiken… dit alles helpt al enorm. Ik heb hierdoor geleerd om terwijl ik bijvoorbeeld werk een soepele aandacht bij mijn lichamelijke ervaringen (warm, koud, spanning, ontspanning, boos, blij) te houden. Natuurlijk lukt mij dat ook niet altijd. De computer blijft een dingetje om niet in de verdwijnen. Maar toch! 

Kortom, het belang van in het hier en nu zijn kan ik niet genoeg benadrukken. Hoe vaker je dit soort oefeningen doet, hoe meer je jezelf ’traint’ om hier en nu je lichaam te ervaren.  Door dit contact met je lichaam en je bewust te zijn van het moment, kan je je beter concentreren, meer genieten van het leven en je meer verbonden voelen met jezelf en je omgeving. Dus vergeet niet af en toe uit je hoofd te stappen en bewust te zijn van je lichaam en omgeving! Tot zo ver wat eenvoudige tips om simpelweg meer hier en nu te zijn.

Verdieping in aanwezigheid

Wat het je werkelijk kan gaan brengen als je dit verdiept via onder meer mindfulness is een leven-in-aanwezigheid, contact met je bron van innerlijke wijsheid en liefde, minder oordelen, en een diepe verbondenheid met jezelf (zonder je ego), de ander en de natuur die in en om ons is.

Wil je dit leren? Meld je dan aan voor een intake

Contact formulier