Moe van ‘de beste versie van jezelf’

De beste versie van jezelf worden is wat je zou moeten willen, hoor ik mensen vaak zeggen. Eerlijk gezegd lijkt mij dat een ingewikkelde strijd. Volgens mij is die aanmoediging niet echt helpend. Ik houd mij zeker bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar de beste versie worden of bereiken? Nou nee, laat maar. Liever accepteer ik die schaduwdelen van mijzelf wat meer. Bovendien, heb jij wel eens een perfect mens ontmoet? Die lijken mij nogal saai om mee om te gaan. Ik zou in elk geval niet graag een avond gaan stappen met Mr. of Mrs. Beste Versie.

Negatieve gedachten vaak het gevolg

Het streven naar de beste versie van jezelf kan leiden tot belemmerende gedachten omdat het een constant streven naar perfectie impliceert, wat vaak onrealistisch en onhaalbaar is. Dit streven legt een enorme druk op ons, waardoor we onszelf vaak bekritiseren en veroordelen als we niet aan onze hoge verwachtingen voldoen. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, zelftwijfel en ontevredenheid, omdat we altijd het gevoel hebben dat we tekortschieten. Bovendien kan het streven naar de beste versie van jezelf ervoor zorgen dat we te veel gefocust zijn op externe prestaties en vergelijkingen met anderen, in plaats van te luisteren naar onze eigen behoeften en waarden. Dit kan leiden tot een constant gevoel van ontevredenheid en het negeren van onze eigen innerlijke stem. Vaak met belemmerende gedachten tot gevolg, zoals “Ik heb dit niet goed genoeg gedaan” of “Als je maar niet van mij vinden dat…”, of “Zie je wel ik ben er nog lang niet”.

Op zoek naar verlichting?

Je wordt er niet vrolijker op wanneer je jezelf en de wereld beleeft vanuit deze oordelende gedachten. En we doen het volgens mij allemaal op zijn tijd, ik net zo goed als ieder ander.

We streven naar zelfverbetering, vaak denkend dat dit een zware inspanning vereist. We hopen zelfs op verlichting, op een staat van volmaaktheid die gevuld is met rust en vrede, bij voorkeur nog voor onze dood. We volgen een religie of lezen spirituele boeken en raken gefrustreerd; waarom lijkt het zo moeilijk om een betere staat te bereiken dan waar we ons nu bevinden? Het lijkt altijd net buiten ons bereik te liggen. En de versie die je nu bent is nooit goed genoeg.

Ontdoe jezelf van je vaste verhalen

Er is een andere benadering mogelijk voor je gedachten en gevoelens. Begin met het relativeren van de verhalen die je jezelf vertelt. Geef niet elke gedachte die in je opkomt meteen de volle aandacht, want voor je het weet, hebben ze zich tot vaste overtuigingen gevormd. Vasthouden aan de constante stroom van gedachten kan gemakkelijk leiden tot gepieker. Gedachten komen en gaan als wolken aan de hemel, dus waarom er zo aan vastklampen? Het is tijd om los te laten en te ontdekken dat je meer bent dan je gedachten.

Het leven een beetje laten gebeuren

En daarom pleit ik ervoor om mijn gedachten niet al te serieus te nemen. Laten we niet elk verhaal over onszelf als absoluut waar beschouwen en ons niet teveel vastklampen aan een vaststaande identiteit. Dat geeft bewegingsvrijheid, we kunnen veranderen, of ook gewoon zijn wie we zijn. 

Niet alles is maakbaar, en het streven naar de Beste Versies van onszelf kan soms een valkuil zijn. Het leven stroomt door ons heen, een kostbare ervaring die we mogen omarmen. Maar vaak missen we dat doordat we worden meegesleept door onze gedachten over hoe we moeten leven en wie we moeten zijn. We zien alleen de golven en niet de immense zee zelf.

Soms betrap ik mezelf erop hoe ik mezelf serieus zie worstelen in mijn ontwikkelingsproces. En dan moet ik gewoon lachen. Kom op, laten we het allemaal niet zo serieus nemen!

Gewone Versie zijn

De meest Gewone Versie van mijzelf te zijn volstaat. Waarin ik leef vanuit mijn meest pure innerlijke bronnen die mij richting genoeg geven; die van liefde, wijsheid en kracht. Als ik daarop blijf afstemmen kom ik tot de best passende keuzes. Met een lepeltje mildheid naar mijzelf en een klontje humor lijkt mij dat een heerlijk gerecht voor het leven. Dat recept moet niet zo moeilijk zijn.

Helene Baarda, Gewone Versie.

Contact formulier