Stap 1: basis op orde
Stap 2: lichaamssignalen serieus nemen
Stap 3: de oorzaak aanpakken
Nieuwsgierig hoe? Lees verder.
De aanpak
Heb jij last van teveel stress? Ben je misschien zelfs bang voor een burn-out? Ga zo snel mogelijk naar een betere rustbalans. Slapen, gezond eten en niet teveel op de agenda. Leer luisteren naar je lichaam en pak daarna de oorzaak aan. Lees hieronder verder hoe. Aangezien stilzitten waarschijnlijk niets voor je is, snel door naar de tips.
Of plan direct een gratis wandelcoach sessie
Stap 1: basis op orde
Troost je, je hoeft niet uren als een boeddha uren op de bank te gaan zitten. Maar gas terug is wel waar je lichaam nu om vraagt. Dus luister en voel wat er nodig is. Dat is ontspanning. Weg knopen in je spieren en knoop in je buik. Terug naar ruimte in je hoofd. Zo pak je dit aan:
Zorg voor voldoende slaap. Ja, saai he, maar wel heerlijk om beter uitgerust te zijn
Eet gezond. 2023 kan jouw jaar vol groente en fruit worden!
Veeg je agenda zoveel mogelijk leeg. Skip onbelangrijke afspraken, en wees heel selectief. Waar krijg je energie van en wat niet? Vertel anderen dat je tijd voor jezelf nodig hebt, zonder je teveel te willen verantwoorden.
Ga vaker naar buiten. Een boswandeling of niet te hard fietsen in de natuur is prima.
Start met mini meditaties, als dat iets voor je is. Mijn favoriete (gratis) app is Insight Timer. Of volg Headspace op Netflix of op de app.
Stap 2: neem signalen serieus
Tot zover wat simpele kleine stappen om al meer rust in je lijf te voelen. Maar het belangrijkste komt nog; dat is dat je ECHT naar je lijf gaat luisteren. Een mooie uitspraak vind ik ‘je gedachten schreeuwen, en je lichaam fluistert’. Je lichaam is je ambassadeur en grootste vriend. Het waarschuwt je of het wel of niet goed met je gaat.
Helaas is het probleem met dreigende burn-out dat je dat meestal niet eens meer voelt hoe het met je gaat. Je lichaam maakt dan grote hoeveelheden cortisol-hormoon aan om je in de overlevingsstand te houden. Zodat je waarschijnlijk maar door dendert.
Het zijn vooral je vrienden of partner die zich zorgen maken. Jij kan nog wel even door, denk je. Je zit dan al in de gevarenzone. Met slecht slapen, weinig pauzes, hoofdpijn, lage concentratie, kort lontje om maar wat signalen te noemen.
In dit stadium is herstel enorm belangrijk. Begin met afspraken afzeggen, nee durven zeggen, en leuke ontspannen dingen doen waar je energie van krijgt. Lief voor jezelf zijn vooral, en goed voor jezelf zorgen. Mag jij jezelf op 1 zetten?
Stap 3 De oorzaak aanpakken
Je hebt genoeg van die stress. Dus zal je de oorzaak moeten aanpakken en anders moeten leren omgaan met situaties die je stress bezorgen. Hoe is het zo ver gekomen? Werk je al lang onder hoge werkdruk? Heb je moeite met grenzen aangeven? Of ben je een perfectionist? Moet je veel van jezelf? Ervaar je een arbeidsconflict? Allemaal bronnen van stress. Een beetje stress is niet erg, het lange tijd negeren wel. Je mag jouw gevoelens bloedserieus gaan nemen.
Sta jezelf toe dat je het verdient om ontspannen en voluit te leven. Vol levenslust te mogen zijn. Iedereen heeft dit in zich, maar misschien mocht het er lange tijd niet (van jezelf) zijn.
Als je afgestemd bent op jezelf, kan je leven niet slagen of falen. Dan maak je keuzes waarin je ook voor jezelf zorgt en niet alleen voor anderen. Je leeft minder vanuit controle en ‘moetjes’. Durf te vertrouwen op je eigen oordeel. Je leert leven vanuit moeiteloosheid.
Is dit wat je wilt?
Coaching
Ik kan je ondersteunen bij dit proces. Nieuwsgierig? Meld je aan voor een kennismakinggesprek.
Helene Baarda