Dromen realiseren voor bankhangers

(bron: http://janfokkeoosterhof.nl)

 

Jan Fokke Oosterhof is beroeps avonturier. Denk aan extreme koude op de Zuid-Pool en zand happen bij een megamarathon in de Sahara. Dromen realiseren is zijn missie. Op de ondernemersavond van de gemeente Rheden luisterde ik afgelopen woensdag geboeid naar zijn verhaal. Hoewel ik bij alles wat hij over zijn extreme expedities vertelde, dacht: “jij liever dan ik”, sprak zijn filosofie over hoe te leven en te ondernemen mij erg aan. Ik begon een beetje met de hakken in het zand (hoe toepasselijk) vanwege de aankondiging: ‘Jan Fokke gelooft dat je al je dromen in het leven kan bereiken door jezelf constant onder druk te zetten’. Dat sluit niet aan op mijn visie. Ik werk graag vanuit moeiteloosheid. Wat overigens ook vraagt om je comfortzone durven verlaten en jezelf blijven uitdagen.

 

Wat wel aansloot, en waar ik enthousiast werd is, is zijn eerste handgeschreven briefje, die hij als 7-jarige achterliet op de keukentafel:

 

“Mama ik ben weg met de rugzak, ik had er zo’n zin in, dag mama Anneke ook”. Als je als 7-jarige (en in zijn verdere opstellen valt het ook te lezen) al zoveel passie hebt voor zwerven, reizen en natuur en dan later die droom waarmaakt. Hoe prachtig is dat? En dat is precies zijn visie: Dromen, Durven, Delen en Doen. Niet helemaal verrassend dat ik daar warm voor loop. Aangezien we vanuit IvAL werken volgens Doen, Durf en Waarheid.

 

Wat is jouw droom? Jan Fokke daagde ons uit om groots te denken, en te zorgen voor een uniek verhaal. Dat past bij onze ‘Waarheid’. Want durf je te leven naar je ware aard? Jouw waarheid is alleen door jou te kennen. Wat staat je te doen met jouw unieke talenten? Wees als Pippi Langkous, hield Jan Fokke ons voor. Pippi’s motto is: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

 

Naast groots durven dromen werd het belang van Delen voelbaar. We deelden onze grootste dromen met onze buurman/buurvrouw in de zaal. Je echte dromen delen is vaak heel spannend, want kwetsbaar. Zodra je dromen deelt, wordt je verhaal krachtiger, mensen gaan met je meedenken en stellen slimme vragen. Je krijgt meteen tips, suggesties met wie te gaan praten. Dat is wat netwerken is.

 

Zijn inspirerende verhaal sluit prachtig aan bij mijn visie op leven vanuit je natuurlijke talenten, al stel ik moeiteloosheid meer voorop. Je dromen waarmaken, gaan leven vanuit wat zich in jou wil bewegen. Het zijn soms van die one-liners tot je het echt gaat doen en er dagelijks werk van maakt. Dan ben je elke dag weer je eigen uitdaging. Voor mij betekent die continue afstemming op mijn eigen levensstroom juist moeiteloosheid. Je doet dat wat je van nature goed af gaat, je komt in flow. Het werk geeft je energie, in plaats van dat je erop leeg loopt. Ik ervaar dat wanneer ik mensen coach, of trainingen verzorg waar mensen bereid zijn om op zichzelf te reflecteren en daarmee de diepte in te gaan.

 

Ontwikkeling is voor mij vanuit die flow steeds weer je eigen grenzen verleggen. Durf ik steeds weer mij open te stellen voor wat er gebeurt? Het onverwachte te omarmen, omdat ik niet precies weet wat het volgende moment mij gaan bieden? Durf ik iets te doen dat net buiten mijn comfort zone ligt? Dichtbij mijzelf staan is soms rete-spannend, want het vraagt om kwetsbaar durven zijn en mogen falen. In de afgelopen jaren heb ik dat zelf ook ervaren. Het heeft even geduurd voordat ik volmondig durfde zeggen: ‘ik ben coach”. Ondanks al die trainingen en opleidingen, ondanks positieve feedback; ik moest van mijzelf heel wat in huis hebben om dit te mogen zeggen. Nu zeg ik het, en ik weet, ik ben het. Dat voelt goed, ik heb mijn natuurlijke talent eindelijk omarmd. (au, zelfs dit is spannend om te zeggen, het voelt als zeer onbescheiden om dat over jezelf te zeggen).

 

Het lijkt mij leuk om hier eens over door te praten met Jan Fokke, hoe zou hij hiernaar kijken? Een ding is zeker, ik heb respect voor zijn drive en doorzettingsvermogen, en weet ook dat dit soort extreme acties niet is wat ik ambieer. En dat is het mooie, we volgen beide onze eigen droom, op onze eigen manier.

 

Naschrift: nadat ik Jan Fokke dit blog had gestuurd krijg ik nog een mooie reactie terug: “Als je doet wat bij je past en wat je leuk vindt, gaat het moeiteloos. Daarbinnen vind ik het leuk mijzelf uit te dagen, zeker als anderen zeggen dat iets niet kan. Dat gaat mij moeiteloos af”

 

Heb jij ook een verlangen naar een andere manier van leven en werken, en wil je jouw dromen ontdekken of laten groeien? Kijk dan naar onze natuur retraites

Contact formulier