Ze weten van zichzelf vaak al te goed dat ze vaak in het patroon stappen van vooral zorgen voor de ander en zichzelf wegcijferen. Terwijl we door het bos liepen, vertelde een coachee mij hierover. Ze schoot te ver door in dit gedrag en dat gaf haar veel stress. Maar hoe kon ze dit verminderen, vroeg ze zich af?
๐ฃ๐ฎ๐๐ฟ๐ผ๐ป๐ฒ๐ป ๐ฒ๐ฟ๐๐ฎ๐ฟ๐ฒ๐ป
Op die mooie dag op de Veluwe verkenden we haar oude patroon, en het nieuwe patroon dat hiervoor in de plaats mocht komen. Door in het bos op twee plekken te gaan staan. De eerste plek was er eentje voor het patroon van pleasen. Ze koos een plek midden tussen de struiken. Daar ervoer ze een beklemmend gevoel en weinig ruimte. Voor de 2e plek koos ze voor ruimte innemen, op een lichte plek in de zon. Ze ervoer hier vrijheid, ruimte en het was ook spannend. Wat zouden anderen hier van haar vinden?
๐๐ฒ๐ ๐ผ๐ป๐๐๐๐ฎ๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐ป ๐ฒ๐ฒ๐ป ๐ฝ๐ฎ๐๐ฟ๐ผ๐ผ๐ป
Vaak voert zo’n patroon terug op ervaringen in de jeugd, zoals mantelzorg voor een zieke vader, of een overleden broertje of zusje. Hierdoor kan een kind in de stand komen van “let maar niet op mij, ik pas me aan, en zorg ervoor dat het gezin goed blijft lopen”. Je stapt onbewust in de dynamiek van het โgezin bij elkaar houden en niet te moeilijk doenโ.
Andere redenen voor een patroon waarin je jouw aandacht vooral op anderen richt kunnen zijn dat niet graag centraal staat, of de boodschap hebt meegekregen in je jeugd dat je โeerst voor anderen zorgt en dan pas voor jezelfโ of bijvoorbeeld sterke geloofsovertuigingen.
๐ฉ๐ฎ๐ป ๐ท๐ฒ๐๐ฒ๐น๐ณ ๐๐ฒ๐ด๐ฐ๐ถ๐ท๐ณ๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป ๐๐ผ๐ ๐ฏ๐๐ฟ๐ป๐ผ๐๐
Wie zichzelf wegcijfert, onderdrukt vaak ook moeilijke gevoelens zoals boosheid of verdriet. Daardoor voel je ook je eigen grenzen op den duur minder goed. Het niet ervaren van eigen grenzen kan leiden tot stress- of burn-out klachten. Als je graag wil pleasen, sta je ook vaak โaanโ. ย Je scant voortdurend de sfeer, en wat er van je wordt verwacht. De antennes erop gericht dat je je als een kameleon kunt voegen naar de omgeving.
๐๐ฒ๐ฟ๐ธ๐ฒ๐ป๐ฏ๐ฎ๐ฎ๐ฟ?
Herken jij jezelf hierin? Als je teveel over je grenzen gaat, slaat je patroon naar het negatieve door. Om goed voor jezelf te zorgen, is het essentieel om je grenzen beter te ervaren. Dat je mag voelen dat je boos wordt, en daar uiting aan mag geven. En minder loyaal willen zijn, betekent soms andere keuzes maken.
๐ฉ๐ฟ๐ฎ๐ฎ๐ด ๐ท๐ฒ๐๐ฒ๐น๐ณ ๐ฒ๐ฒ๐ป๐ ๐ฎ๐ณ…
Als dit voor jou geldt, geef ik je graag een paar vragen om eens op te kauwen, zodat je een fijne balans vindt tussen voor jezelf รจn voor de ander zorgen.
1. Hoe is het contact met jouw boosheid ontwikkeld?
2. Herken je dat je zeer loyaal bent, en zo ja wanneer is dat begonnen?
3. Richt je jouw aandacht vooral op de ander in plaats van op jezelf? Wat kost het je? En wat levert het je op?
Wil jij af van je please modus?
Plan dan een kennismakingsafspraak met mij, bel 06-22678946 of vul het contactformulier in.
(p.s. deze blog is met toestemming van mijn coachee geplaatst, met een andere foto).
#pleasen #aanpassen #geenneezeggen